Surinaamse gamba’s maken

Ik woonde in Den Haag en op de hoek van de straat was een Surinaamse toko waar je héérlijk kon eten. Vaak kocht ik als avondeten vijf (!) Surinaamse broodjes met gamba’s. O smullen! We werden vriendinnen want ik kwam er vaak en toen ik ging verhuizen gaf ze me het recept. Vandaag vond ik het recept, een verfrommeld briefje, in een handschrift dat de mijne niet meer is.

[Zou ze iets weggelaten hebben, bedenk ik me – geen ve-tsin [→ lees meer] ? Of meer Maggie bouillonblokjes of ..?]

Nu kan jij het ook!

1. Doe een grote scheut zonnebloemolie in een grote koekenpan [niet té veel]
2. Fruit in de olie op een laag vuur 3-4-5 uien [in kleine blokjes gesneden] hoe meer uien hoe dikker de jus
3. Als de uien glazig zijn doe je er een of twee geperst teentjes knoflook bij
4. Doe een theelepel [tot een lepel] tomatenpuree bij, roeren, even stoven
5. Een of twee klein gesneden gele Madam Jeanette erbij, dit is een typisch Surinaamse peper en een erg hete peper; let op dat je je handen niet in je gezicht wrijft = écht loei heet :-)
6. Een volle lepel [maar niet té veel] Surinaamse Masala-Kerrie erbij, roeren, even stoven [ivm smaak]
7. Maggie Bouillonblokje erbij verkruimelen [van die kleine vierkante bouillonblokjes/1 blokje is 0,2 liter water]
8. Een zak grote gamba’s/tijgergarnalen [ongepelde of gepelde] of twee zakken kleine garnalen [liefst schoongemaakt, darmpje eruit, of even in de rug insnijden – dan bolt de garnaal mooi op en trekt de smaak beter in] goed mengen, vlam hoger  ± 5-7 minuten laten bakken, maar let op: het mengsel niet mag aanbakken!
9. Kopje water erbij, maar niet te veel, want er komt nog water uit de garnalen, je moet een brij/pap krijgen
10. Zout en peper erbij
11. 10-15 minuten stoven op laag/zacht vuur, doe je het te lang dan krimpen de garnalen te veel
12. Liefst af laten koelen, in de ijskast, en morgen eten – dan is de smaak ingetrokken

Lekker met: rijst, spinazie of kool.
Ik vind ’t het lekkerst op een ‘Surinaams’ broodje, hard bolletje of Baguette met komkommer op zuur.

Lees meer: Dé keuken voor echte lekkerbekjes!

Eet ook zo heerlijk! :-)

Advertisements

3 Reacties op “Surinaamse gamba’s maken

  1. Heerlijk!! Perfect voor bara’s. Dank je wel voor het geweldige recept

  2. hey tof! de tomatenpuree laat ik tegenwoordig weg :) ziet er meer authentiek uit en qua smaak mis ik niets, vind het zelfs lekkerder.. krijg er nu al zin in!

  3. Eet je de gamba’s de volgende dag dan koud of warm?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s