Witte bonensoep met battuto

Deze witte bonen soep is lekker, maar de knaller van de soep is de batutto. Battuto is een mengsel van héél fijn gesneden ham, uien en knoflook. Batutto doet het goed in (bijna) alle soepen, het mengsel lost in de soep op, maakt de soep dikker en geeft een geraffineerde smaak. Probeer het ook eens in tomatensoep, aardappelsoep, erwtensoep,…

1.
200 gram (biologische) gedroogde witte bonen / 2-2,5 liter koud water.
In een grote pan (4 liter) de bonen met het water op een hoge vlam aan de kook brengen. Twee minuten flink laten doorkoken.
Vuur uit. Laat de bonen 1 uur weken. Bonen uitlekken en het water bewaren, voeg (vers) water toe om er 2 liter van te maken.

2.
225 gram gerookte ham-blokjes/ 2 uien-fijngehakt/ 1 theelepel knoflook-fijngehakt.
Hak de ham, uien en knoflook in zeer kleine stukjes door elkaar (dit mengsel heet battuto)

3.
2 eetlepels olijfolie.
Verhit olijfolie in een grote soeppan, roer er de battuto door en fruit deze in ongeveer 10 minuten lichtbruin.
Blijf roeren.

4.
100 gram mager gezouten spek in 1 stuk. zout/zwarte peper
Voeg de bonen, het spek en het (bonen-) water toe en doe er wat zout en de verse peper bij.

5.
Aan de kook brengen. Vlam laag draaien en met de deksel schuin (!) op de pan ongeveer 1,5 uur laten sudderen/pruttelen tot de bonen gaar zijn.

6.
Gooi het spek weg en schep zoveel mogelijk vet van de oppervlakte af.

7.
Neem +- de helft van de bonen uit de soep en maal deze door een groentemolen. Heb je die niet? Stamp ze fijn met een stamppot stamper. Liever geen mixer gebruiken. Vervolgens terug in de soep doen.

8.
Op zacht vuur -een paar minuten- laten doorsudderen.

9.
100 Gram spaghetti, breken in kleine stukjes van 2,5 cm.
Spaghetti bij de soep doen en opnieuw 15 minuten laten doorsudderen, tot de spaghetti gaar is.

10.
Serveren in soepkommen met vers geraspte Parmezaanse kaas en wat fijngehakte selderie.

Recept, voor vier personen, vrij bewerkt uit: ”in de Italiaanse keuken” door Waverley Root, Time-Life kookboek uitgave 1968, Nederlandse vertaling: M. Holst-Dekker, mijn dank.

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s